vineri, 27 mai 2011

Lana  de Aur
Pe când Troia era în picioare şi Priam abia se nãscuse,un rege pe nume Atamant domnea într-o ţarã aflatã pe malul mãrii Egee.Acesta nu era cãsãtorit, dar într-o zi pe când se plimba, a vãzut trei fiice ale norilor,care speriate de prezenţa lui au fugit.Una dintre ele,Nefele, nu a apucat sã fugã şi Atamant a dus-o la palatal sãu şi s-a cãsãtorit cu ea.Impreunã au avut doi copii Frixus şi Helle ,care adesea se jucau cu un berbec ce avea lânã de aur.
Nefele stãtea cu copii ei doar când era frig,iar vara pleca într-un loc neştiut de nimeni.
Atamant era foarte nefericit,aşa cã sa cãsãtori cu vrãjitoarea Ino,cu care a avut doi copii.Ino nu-i îndrãgea pe copii Nefelei,aşa cã într-o noapte vru sã-i omoare.Informaţi de acest lucru Frixus şi Helle şi-au pus pe capete coroanele copiilor lui Ino,iar când aceasta a intrat în camera în care dormeau toţi copiii,i-a sãrutat pe Frixus şi pe Helle şi şi-a omorît proprii copii,confundându-i.Vãzând cã acolo li se doreşte moartea,cei doi fraţi au fugit pe berbecul cu lânã de aur.
Pe la jumãtatea cãlãtoriei Helle a cãzut în apã şi s-a înecat.Dupã alte câteva luni de cãlãtorie berbecul a murit, iar Frixus a ajuns într-un ţinut unde domnea un rege, Pelias,ce ajunsese pe tron dupã ce îl alungase pe fratele sãu Eson.


FRIXUS SI HELLE





Eson avea un fiu Iason care îşi dorea sã fie rege, aşa cã s-a dus la unchiul sãu sã-i cearã acest lucru.Acesta însã , i-a spus cã va devein rege doar dacã îi va aduce lâna de aur,care era pãzitã de un balaur mare.Iason s-a învoit sã aducã lâna de aur unchiului sãu şi astfel şi-a construit o corabie pe care a numit-o Argo, cu care a pornit la drum.

IASON
In drumul sãu s-a întâlnit cu centaurul Hiron şi cu soţia acestuia,care îl aveau în grijã pe Ahile, fiul lui Peleu,ce era instrui la o şcoalã pentru a devein un bun luptãtor. Cãlãtorind au ajuns pe o insulã ciudatã,unde trãiau oaneni cu şapte braţe, cu care s-au luptat şi pe care,cu ajutorul lui Heracle,i-a învins.
Hylas,cel plecat în cãlãtorie cu Iason,a fost rãpit de nimfe,iar Heracle a pornit în cãutarea lui,dar cum nici acesta nu s-a mai întors corabia şi echipajul au pornit mai departe în cãutarea lânei de aur.
In drumul sãu corabia ajunge într-o ţarã în care regele se lãuda cã este cel mai bun luptãtor în luptele cu pumnii.Polux îl provoacã la luptã pe rege şi aproape când sã-l omoare îl sfãtuieşte pe acesta sã nu mai provoace pe nimeni la luptã ,pentru cã sigur va fi omorât.
Cãlãtorind ajung la casa celui mai nefericit om din lume,care avea darul profeţiei,Fineu,ce dezvãluise oamenilor ce avea sã se întâmple  în viitor,astfel cã a fost pedepsit de zei.Pedeapsa lui era, ca la ora mesei, sã vinã Harpii şi sã-i fure mâncarea de la gurã.Fineu avea doi fii care l-au rãzbunat pe acesta omorându-i pe Harpi.
Corabia şi-a urmat drumul, trecând printr-o strâmtoare cu ajutorul unui porumbel,dupã care urmând sfaturile lui Fineu ajunge la palatal regelui Eete, unde se afla lâna de aur.Regele locuia în palat împreunã cu fiul sãu,Absirt,şi cu cele douã fiice ale sale,Medeea şi Chalciope,soţia lui Frixus.

IASON 
Iason i-a spus regelui cã vrea lâna de aur,iar acesta i-a spus cã i-o va da numai dacã ,va reuşi sã îmblânzeascã doi tauri ce scoteu flãcãri pe nãri,apoi sã are un ogor cu aceşti tauri şi în final sã semene colţi de balaur pe acel loc.
Medeea,fiica regelui Eete,se pricepea foarte bine la vrãji,aşa cã i-a preparat o alifie lui Iason şi l-a învãţat cum sã o foloseascã.Cu alifia preparatã Iason reuşeşte sã respecte dorinţele regelui,dar acesta aflând cã a fost ajutat  porunceşte ca Medeea sã fie omorâtã.Aceasta aflã şi îl roagã pe Iason s-o ia cu el pe corabie,iar înainte de a porni la drum cu lâna de aur,îl ajutã sã-l omoare pe fratele ei Absirt,faptã pentru care zeii îi pedepseşte nelãsându-i sã ajungã acasã.In rãtãcirea lor ajung la vrãjitoarea Circe,sora lui Eete,care îi sfãtuieşte cum sã ajungã acasã,iar în final aceştia reuşesc.


IASON  SI MEDEEA
La finalul cãlãtoriei,pentru cã Iason n-o mai iubea pe Medeea,aceştia s-au despãrţit,ea plecând la Atena unde a locuit cu regele Egeu,iar Iason ajunge sã fie rege în locul lui Pelias.
Hai sã ne testãm cunoştinţele…
1.Cum se numeau cei doi copii ai regelui Atamant?
          a)Helle şi Perseu
          b)Ino şi Frixus
          c)Frixus şi Helle
2.Cine se afla în braţele soţiei lui Hiron?
          a)Ahile
          b)Heracle
          c)Polux
3.Ce rege avea darul profeţiei?
          a)Amycos
          b)Fineu
          c)Iason
4.Cum se numea soţia lui Frixus?
          a)Helle
          b)Chalciope
          c)Clitemnestra
5.Cine l-a ajutat pe Iason,dându-i alifia?
          a)Fineu
          b)Absiret
          c)Medeea
6.Câţi tauri a îmblânzit Iason?
          a)2
          b)4
          c)3
7.Cum se numea fratele Medeei?
          a)Proetos
          b)Absirt
          c)Heracle
8.Cine era mãtuşa Medeei?
          a)Etra
          b)Danae
          c)Circe
9.Cum se numea tatãl Medeei?
          a)Egeu
          b)Eete
          c)Pelios
10.Unde s-a mutat Medeea dupã ce au ajuns îm Iolcos?
          a)La Atena
          b)In Elada
          c)In Troia


Rãspunsuri:1c;2a;3b;4b;5c;6a;7b;8c;9b;10a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu